Nová Keňa!

Vybrali jsme pro vás novou a voňavou kávu z Keni z Kooperativy Rianjagi, která se nachází v obci Embu na úpatí hory Mt. Kenya v nadmořské výšce 1650-1800 m.n.m.. Podmínky pro pěstování kávy jsou  téměř dokonalé, po celý rok jsou zde bohaté srážky s ideální vlhkostí vzduchu. Koopetativa se v roce 1998 rozrostla na téměř 2000 pěstitelů a celá společnost FCS (Rianjago Farmers Co-operative Society) je velmi dobře organizovaná.  

Zpracování kávy

Třešně se sklízí na farmách malých farmářů a přivádějí se do mokrého mlýna (vlastněného družstvem) ke zpracování. Káva se třídí, zpracovává a zbavuje dužniny říční vodou, než se suší na vyvýšených postelích.  Voda používaná na zpracovatelské stanici se čerpá z nedalekých řek a během zpracování se recirkuluje. Po použití se přemístí do vsakovacích jímek daleko od vodních zdrojů, aby neznečišťoval okolí. 

Příprava

Kávu pražíme výhradně na přípravu vašeho oblíbeného filtru. Ať si zrnka namelete na V60, chemex nebo aeropress, v kávě by jste měli cítit velmi svěží ovocné tóny.

 

Keňa Rianjagi