ČTENÍ O ČAJI

Čaj vzniká zpracováním listů čajovníku - Camellia Sinensis. Zbotanického hlediska je čajovník stálezelený keř, dorůstající vpřírodě výšky 5 až 15 metrů, výjimečně až kolem třiceti metrů. Naplantážích jsou keře udržovány ve výšce kolem jednoho metru.Umožňuje to pohodlnější sběr čajových lístků a zvyšuje úrodu.Přirozeně čajovník rostl v jihovýchodní Asii při hranicích Číny aIndie. Jako kulturní rostlina se pěstuje na mnoha místech spříhodnými podmínkami, mezi známé čaj produkující země patříIndie, Pákistán, Írán, Srí Lanka, Čínská republika, Japonsko,Indonésie, Nepál, Austrálie, Argentina a Keňa. Nejlépe se mu daří vmonzunovém klimatu v subtropickém a tropickém pásu. Roste nakyselých půdách, od hladiny moře až po nadmořské výšky kolem2500 m.

- Listy čajovníku jsou dlouhé od tří do pětadvaceti centimetrů aširoké mezi jedním a deseti centimetry. Dospělé listy jsou tlusté,hladké a kožnaté, s krátkým řapíkem. Čajové lístky se většinousbírají několikrát do roka, v některých oblastech prakticky celý rok.Lístky se sbírají podle takzvaných sběrových formulí, které určují,jakou část výhonku uštípnout. Obvykle jsou cennější mladší menšílístky u špičky výhonku a pupen. Čaj obsahuje kofein, známý takéjako tein. V Evropě se původně pil jako lék.